Regels die gelden voor scootmobielen
Voor alle bestuurders gelden verkeersregels, dus ook voor de scootmobiel. Op deze pagina lees je alle belangrijke regels die van toepassing zijn. Van plan een scootmobiel te kopen? Lees de regels dan eens aandachtig door. Zo weet je wat kan en mag.
Waar mag je met je scootmobiel rijden
Met een scootmobiel mag je op de stoep rijden, op het fietspad, en op de rijbaan (binnen- en buiten de bebouwde kom). Je hebt dus behoorlijk wat vrijheid en kunt hierdoor gemakkelijk en snel van A naar B komen. Wat de regels betreft moet je je aan dezelfde regels houden als andere weggebruikers. Rijd je op het voetpad (stoep) dan mag je niet sneller dan 6 km p/u. Zo voorkom je grote snelheidsverschillen. Rijd je op het fietspad dan geldt een maximum van 30 km p/u. Op de rijbaan moet je je als fietser gedragen en dus rechts blijven. Verder gelden natuurlijk alle verkeersborden. Ook een winkel betreden kan en mag, zolang de winkel hier zich ook voor leent en je een elektrisch scootmobiel hebt. Grotere winkels zoals de Albert Heijn, Blokker, of C&A zijn in principe altijd geschikt voor scootmobielen.
Moet een scootmobiel verzekerd worden
Een scootmobiel valt onder de gehandicaptenvoertuigen, en daarvoor is geen kenteken nodig. Wel is een WA verzekering verplicht aangezien je er de openbare weg mee op kunt. Van de verzekering ontvang je een verzekeringsplaatje welke achterop bevestigd dient te worden. De WA verzekering dekt de schade aan de tegenpartij. Naast een WA verzekering kun je ook kiezen voor een All Risk verzekering welke ook eigen schade dekt.
Hoe snel mogen scootmobielen
Je kunt een scootmobiel kopen met een brandstofmotor en elektromotor. De modellen met een brandstofmotor kunnen 25 of 45 km per uur. De mobielen met een elektromotor gaan meestal niet sneller dan 30 km per uur. De maximum snelheid die je mag rijden hangt af van waar je rijdt. Hieronder zie je hoe hard je mag.
- Stoep = 6 km p/u
- Woonerf = 15 km p/u
- (Brom)Fietspad (binnen bebouwde kom) = 30 km p/u
- (Brom)Fietspad (buiten bebouwde kom) = 40 km p/u
- Rijbaan = 45 km p/u
Telefoongebruik onder het rijden
Je mag niet onder het rijden een telefoon gebruiken of bedienen. Alles moet handsfree gebeuren. Wanneer je stilstaat en niet aan het verkeer deelneemt mag je wel de telefoon gebruiken. Let op: ga niet op de rijbaan stilstaan om te bellen, dat is een slecht idee.
Moet ik een helm dragen
Bij een scootmobiel hoef je in principe geen helm te dragen, tenzij deze uitgerust is met een brandstofmotor én 45 km per uur kan rijden, want die vallen in de categorie ‘trike’.
Hoe oud moet je minimaal zijn voor een gehandicaptenvoertuig
Een scootmobiel is een gehandicaptenvoertuig en daarvoor geldt een minimumleeftijd van 16 jaar. Voor elektrische scootmobielen die niet harder dan 10 km p/u kunnen geldt echter geen minimumleeftijd.
Rijden zonder rijbewijs
Voor gehandicaptenvoertuigen is geen rijbewijs nodig. Je kunt dus zonder rijbewijs of certificaat de weg op. Er zijn een aantal gemeenten in Nederland die gratis een cursus geven. Informeer bij jouw eigen gemeente wat daarvoor de mogelijkheden zijn.
Rijden met lichten aan
Het is altijd verstandig om de verlichting aan te zetten. Zo ben je beter zichtbaar in het verkeer wat de veiligheid ten goede komt. Overdag ben je niet verplicht de verlichting aan te hebben tenzij het mistig is, hard regent, of er sprake is van slecht zicht. Eigenlijk dezelfde regels als voor een fiets.
Waar mag je een scootmobiel neerzetten en parkeren
Scootmobilisten dienen zich ook aan de verkeersborden te houden, dus ook aan stopborden en parkeerverbod borden. Parkeren mag op een invalide of gehandicaptenparkeerplaats, maar iedere andere parkeerplaats is ook toegestaan. Wat een auto niet mag en gehandicaptenvoertuigen wel mogen is parkeren bij een gele onderbroken streep voor maximaal 3 uur. Verder mag je overal op de stoep parkeren zolang de doorgang maar vrij blijft.
Scootmobiel kopen
Bij Fast en Furious kun je verschillende scootmobielen kopen. De meeste die je bij ons kunt kopen zijn elektrisch en daarmee kun je dus ook de winkel mee binnen. Zelfs de verzekering kunnen we voor je regelen zodat je in 1x klaar bent. Het aankoopbedrag kun je in 1x, in 3x, of in termijnen betalen! Zo heb je extra controle over de kosten.