Wat goed is om te weten over de wetgeving omtrent bromscooters

Een bromscooter kent gigantisch veel voordelen en daarom is het in Nederland ook een zeer populair vervoermiddel. De belangrijkste voordelen hebben te maken met de kosten. Over het algemeen is parkeren gratis, verbruik je veel minder brandstof dan een auto, hoef je geen wegenbelasting te betalen en daarnaast betaal je veel minder onderhoudskosten en verzekeringskosten.
Ook is het zeer gemakkelijk rijden met een bromscooter en je bent een stuk mobieler. Maar als je van plan bent om een bromscooter aan te kopen, dan is het wel belangrijk om je bewust te zijn van de wetgeving en regels. In dit artikel gaan we in op de belangrijkste aspecten.
De belangrijkste regels op een rijtje
Welnu, allereerst is het goed om te weten wat door de wet dan precies wordt gezien als een bromscooter. Een bromscooter dient volgens de wet aan twee regels te voldoen. Het gaat om een tweewieler met een motor. En de maximumsnelheid mag niet boven de 45 kilometer per uur liggen. Ook belangrijk om te weten: we spreken hier bewust van bromscooters en niet scooters. De term scooter is namelijk een algemeen begrip en kan ook toegepast worden voor snorfietsen en motorfietsen. Daar gelden weer andere regels voor. We hebben het hier dus specifiek over een bromscooter.
Wanneer je op een bromscooter wilt rijden, dan dien je aan best veel regels te voldoen. In de eerste plaats dien je minimaal 16 jaar te zijn en in bezit van een bromfietsrijbewijs. Waar je tegenwoordig overigens al mee mag beginnen als je 15,5 jaar bent. Daarnaast dien je, zoals je waarschijnlijk wel wist, een helm te dragen. En dan gaat het niet zomaar om een helm, maar om een gecertificeerde bromfietshelm.
Dergelijke helmen kun je herkennen door de E-markering op de kinriem. Het dragen van een helm doe je niet alleen om boetes te voorkomen, maar met name voor je eigen veiligheid. Je hoofd is immers een van de meest kwetsbare plaatsen van je lichaam. Voor een bromscooter dien je ook een WA-verzekering af te sluiten en je hebt een kentekenbewijs nodig.
Als je het zo leest, klinkt het wellicht als best veel regeltjes maar in de praktijk valt het reuze mee. Als alles eenmaal geregeld is, en je je verder aan de regels houdt, dan heb je er geen omkijken meer naar. Wil je graag een bromscooter aankopen, maar heb je op dit moment niet voldoende geld op de bank staan? Dan kun je wel een persoonlijke lening afsluiten. Let wel: geld lenen kost geld en uiteraard dien je voldoende inkomsten te hebben om het terug te betalen.
Gevolgen niet naleven regels
Welnu, als je bovenstaande regels niet naleeft dan kun je boetes verwachten. Zo krijg je op dit moment voor het dragen van geen helm een boete van 130 euro. En ook op te hard rijden, het niet voor elkaar hebben van de papieren en het onverzekerd rijden, staan hoge boetes.
Daarom is het zeker belangrijk om aan de bovenstaande regels te voldoen. Maar daarnaast zijn er nog meer zaken waar je zeker rekening mee dient te houden. Zo mag je niet onder invloed van alcohol en drugs de weg op. De boetes daarvoor kunnen zelfs oplopen tot duizenden euro’s en met een heel hoog percentage in je bloed raak je ook voor lange tijd je rijbewijs kwijt. En dan ben je natuurlijk ook nog niet verzekerd als je met alcohol of drugs achter het stuur stapt.
Wat veel mensen niet weten, is dat je met bepaalde medicijnen ook niet achter het stuur mag stappen. We kunnen in dit artikel niet precies aangeven om welke medicijnen het gaat, omdat het een grote lijst is en soms ook afhankelijk van de dosis. Wanneer je dus medicijnen slikt, dan doe je er goed aan om eerst te overleggen met een medische professional.
Goed om op te letten
In de bovenstaande alinea’s ben je al veel te weten gekomen over de wetgeving omtrent bromscooters. Er zijn echter nog meer zaken waar je rekening mee dient te houden. Zo zijn er bijvoorbeeld regels voor passagiers meenemen op de bromscooter, het maximale geluid dat een bromfiets mag maken en ook meerdere regels omtrent de uitrusting.
Goed om te weten: wanneer je voor het theorie-examen gaat, dan raak je al op de hoogte van de belangrijkste regels. Het kan dus wat overweldigend overkomen allemaal, maar in de praktijk valt het vaak mee en weegt het niet op tegen de vele voordelen en vrijheid van een bromscooter!