Wat is het verschil tussen 3 wiel en 4 wiel scootmobielen?

Wat is het verschil tussen 3 wiel en 4 wiel scootmobielen?
Door Fast&Furious Scooters geplaatst op 19-11-2021 UPDATE 06-01-2024 om 14:42:28
31863 keer bekeken
Tags: Scootmobielen

Wanneer je overweegt om een scootmobiel te kopen, dan wordt je geconfronteerd met de keuze 3 wiel scootmobiel of 4 wiel scootmobiel. Niet alleen de prijs is anders, maar ook de looks, de mogelijkheden, en het rijgedrag. Op de vraag welke scootmobiel moet je kopen, een driewieler of vierwieler, gaan we in dit blog dieper op in.

De verschillen tussen driewiel en vierwiel scootmobielen

Om te bepalen of je een 3 wiel scootmobiel of een met 4 wielen moet kopen hangt voornamelijk af waarvoor je het gehandicaptenvoertuig/invalidenvoertuig voor gaat gebruiken. Zo hebben de driewielers bepaalde voor- en nadelen, wat hetzelfde geldt voor de vierwielers. Als eerst leggen we de verschillen uit, en daarna de voordelen en nadelen.

Wat is het verschil tussen 3 wielen en 4 wielen?

3 wiel scootmobielen hebben voor 1 wiel en achter 2 wielen. Driewielers lijken aan de voorkant veel op een normale scooter die je op straat voorbij ziet komen. De achterkant ziet er wel wat anders uit dan een normale scooter. Meestal hebben ze grotere wielen ten opzichte van de vierwielers waarbij de wielmaat gelijk is aan een normale scooter. Dat betekent dat ze soms ook iets hoger zijn.

Qua opstappen merk je dat verschil nauwelijks, maar tijdens het rijden pluk je daar wel de vruchten van. Driewiel scootmobielen hebben bovendien zeer goede rijeigenschappen en een bijzonder kleine draaicirkel. Ze zijn bijzonder geschikt voor lange afstanden waarbij je in korte tijd een grote afstand kunt afleggen omdat ze vrij snel kunnen rijden.

scootmobiel met 3 wielen

De 4 wiel scootmobielen zijn door hun extra voorwiel (2 voorwielen) wat stabieler. Het verschil merk je vooral wanneer je veel de stoep op en af rijdt. Vierwielers zijn vooral gemaakt voor een omgeving waar je vooral niet te snel hoeft, en veel stoepranden tegen komt. Nu wil het niet zeggen dat je met een 3 wiel scootmobiel geen stoepranden kunt nemen, maar qua stabiliteit merk je dat wanneer je schuin een stoeprand oprijdt of afrijdt, de scootmobiel met 3 wielen wat onstabiel en wankelend kan aanvoelen wat je niet hebt bij een model met 4 wielen. Het is vooral het gevoel want in de praktijk gebeurt er weinig.

Gehandicaptenvoertuigen en invalidenvoertuigen met 4 wielen rijden doorgaans minder snel dan de modellen met 3 wielen. Wil je in korte tijd grote afstanden afleggen en vooral veel op het fietspad rijden, dan zijn de driewielers vaak een betere keuze. Vierwielers zie je vooral veel op de stoep en op plekken waar men wat rustiger rijdt.

scootmobiel met 4 wielen

Voordelen en nadelen van 3- en 4 wielers

Zowel de 3 wiel als 4 wiel scootmobielen hebben voordelen en nadelen. De pluspunten en minpunten lees je hieronder.

Voordelen en nadelen scootmobiel met 3 wielen

Voordelen

  • De meeste modellen zijn snel en kunnen tot 25 kilometer p/u rijden.
  • De wielen zijn groter en dat zorgt voor een prettig rijgedrag.
  • De draaicirkel is kleiner dan die van de 4 wielers.
  • Het comfort ligt vaak hoger omdat de schokbrekers groter zijn.
  • Driewiel scootmobielen hebben doorgaans meer beenruimte en zijn daardoor beter geschikt voor lange personen.
  • Je kunt een aangepaste scootmobiel kopen met 3 wielen (op maat gemaakt).
  • 3 wielers zijn goedkoper dan 4 wielers qua aanschaf.
  • 3 wielers zijn goedkoper dan 4 wielers qua onderhoud.
  • Drie wiel modellen sturen lichter.
  • Ze hebben vaker een groter bereik omdat er meer plaats is voor accu’s.

Nadelen

  • Schuin de stoep oprijden kan een onstabiel gevoel geven.
  • Oneffen terrein kan een instabiel gevoel opleveren. Driewielers voelen zich het beste thuis op verharde wegen.

driewieler invalidenvoertuig

Voordelen en nadelen scootmobiel met 4 wielen

Voordelen

  • 4 wielers zijn meestal iets compacter vormgegeven waardoor ze sneller binnenshuis te gebruiken zijn.
  • Veel vierwielers hebben een gashendel die je naar je toe kunt halen in plaats van een draaihendel net als bij een scooter, wat bij de driewielers het geval is. Echter kun je ook een aangepaste driewiel scootmobiel kopen en die uit laten rusten met een gaspedaal of duimgas.
  • Sommige vierwiel scootmobielen kunnen ook prima over onverhard terrein rijden.
  • Veel modellen zijn uitgerust met een ergonomisch stuur die je op meerdere manieren kunt vasthouden.

Nadelen

  • Qua wendbaarheid zijn 4 wielers minder wendbaar dan 3 wielers vanwege hun grotere draaicirkel.
  • De prijs van een 4 wiel scootmobiel ligt doorgaans hoger dan de modellen met 3 wielen.
  • De onderhoudskosten kunnen iets hoger uitvallen vanwege de meer ingewikkelde voorwiel constructie en de extra band, ten opzichte van de driewieler.
  • De besturing is iets zwaarder omdat er 2 wielen wrijving veroorzaken op het wegdek.
  • Ze kunnen vaak niet sneller dan +/- 16 km per uur, maar we hebben een model die ook 25 km per uur kan halen en die staat in het rijtje custom scootmobielen!

vier wiel invalidenvoertuigen

Scootmobiel laten aanpassen op handicap

Zoals je net al hebt kunnen lezen kunnen onze 3 wiel scootmobielen aangepast worden aan de handicap. De driewielers zijn bovendien sneller, ruimer, en kunnen dus ook op verschillende vlakken worden aangepast aan een eventuele handicap. Zo kan er gekozen worden voor een rempedaal (voetrem), gaspedaal (voetgas), duimgas (gas geven met de linker of rechter duim), kan er een draaibare stoel gemonteerd worden wat instappen en uitstappen vanaf de zijkant heel eenvoudig maakt, en er kunnen allerlei custom accessoires gemonteerd worden zoals bijvoorbeeld een stokhouder, een windscherm, een dakje, of iets anders.

De aanpasbare scootmobielen hebben in de regel vaak ook meer mogelijkheden qua accu opties, welke een positieve invloed hebben op het bereik (actieradius). Er zijn zelfs modellen die tot 200 kilometer kunnen rijden bij een snelheid van 25 km per uur!

Zit er verder een verschil qua opties tussen 3 wiel en 4 wiel scootmobielen?

Nu hebben de 3 wiel scootmobielen wel net wat meer opties dan de 4 wiel modellen, zeker wanneer we de aanpasbare gehandicaptenvoertuigen meetellen. Maar bij de meeste voertuigen zijn alsnog heel veel opties mogelijk. Denk hierbij aan een koffer achterop om de bagageruimte flink mee uit te breiden, een USB aansluiting om de telefoon onderweg mee op te laden, een telefoonhouder om de telefoon in vast te klikken, een alarm, een windscherm, en ga zo maar door.

Verder kunnen alle modellen zowel vooruit- als achteruit rijden. Sommige modellen zijn standaard uitgerust met een motorrem en andere niet. Een motorrem zorgt ervoor dat het gehandicaptenvoertuig automatisch op de motor afremt en niet door blijft rollen wanneer er geen gas gegeven wordt. Dit is extra handig op plekken waar je graag rustig rijdt, en niet continu bij hoeft te remmen. De vierwielers zijn hier vaker mee uitgerust dan de driewielers. Maar kijk even bij de opties en mogelijkheden. Soms kan de motorrem ook als optie gekozen worden.

opties gehandicaptenvoertuig aanpassingen

Keus gemaakt en ga je een scootmobiel kopen?

Is de keuze gemaakt en ga je een scootmobiel kopen? Bij ons kun je zowel terecht voor scootmobielen met 3 wielen als met 4 wielen. Wij hebben ze een gesloten scootmobiel die net op een auto lijkt. Daarin zit je droog en warm, en beschikt zelfs over een parkeercamera!

Ieder model kun je op verschillende manieren betalen. Zo kun je afrekenen met IDeal, betalen in 3 termijnen zonder rente met IN3, en kopen op afbetaling. Kopen op afbetaling wordt in onze online scootmobielen winkel leasen genoemd. Leasen kan via de shop online geregeld worden, en zelfs een offerte voor eventuele subsidie kun je bij ons online op de site regelen. Er bestaat een kans dat je aanspraak kunt maken op de WMO subsidie of het PGB. Hier kun je meer lezen over de scootmobiel subsidie die je simpel bij je eigen gemeente kunt aanvragen.

Wil je meer te weten komen over onze invalidenvoertuigen, dan kun je ook ons blog lezen over aankooptips voor een scootmobiel. Daar word je zeker een stuk wijzer van!

Klik hier voor meer

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.