Elektrische vervoersmiddelen als alternatief hoge brandstofprijzen
De brandstofprijzen rijzen tegenwoordig de pan uit, zo erg dat het niet voor iedereen meer te betalen is. natuurlijk kun je dan de fiets pakken, maar ook daar zitten nadelen aan. De boodschappen doen op de fiets is lang niet altijd ideaal, en als je werk niet vlak bij je woning is, is op de fiets gaan vaak niet eens een optie. Natuurlijk zou je jouw auto ook in kunnen ruilen voor een elektrische auto, maar daar hangt een flink prijskaartje aan. Er zijn dan ook veel mensen die dat geld niet direct ter beschikking hebben, en dus geen elektrische auto aan kunnen schaffen.
Is een elektrische auto te prijzig, een fiets niet handig en je auto momenteel te duur door de hoge brandstofprijzen? Dan zijn er gelukkig ook nog andere opties. Bij Fast & Furious kun je namelijk terecht voor elektrische vervoersmiddelen die prima als alternatief gebruikt kunnen worden. Goedkoper in de aanschaf, comfortabeler dan een fiets en je hebt geen brandstof meer nodig.
Een elektrische scooter voor het woon-werkverkeer
Gebruik je je huidige auto voornamelijk voor het naar je werk gaan en aan het eind van de dag weer terug naar huis rijden? Als je relatief dicht bij je werk woont, is het misschien een goed idee een elektrische scooter aan te schaffen. Dit is in principe een normale scooter, alleen dan met een elektromotor in plaats van een benzine motorblok. Niet alleen is dit beter voor het milieu, maar je hoeft ook geen rekening meer te houden met de hoge brandstofprijzen.
De elektrische scooter is verkrijgbaar in twee versies; de 25 kilometer snorscooter en de 45 kilometer bromscooter. Beide e-scooters hebben een aantal fijne voordelen die je niet bij een normale scooter vindt. Zo heb je nooit last van startproblemen want alles gaat elektrisch, is hij fluisterstil, veel krachtiger, heeft hij veel minder last van storingen en minder onderhoud nodig, heb je geen last van uitlaatgassen, hoef je geen rekening te houden met de milieuzone en rijd je een stuk goedkoper. Gemiddeld kost het je maar 50 cent per 100 kilometer, dat red je met een normale scooter absoluut niet.
Zijn er dan ook nadelen te vinden? Natuurlijk, al zijn deze wel minimaal. Met een normale benzinescooter kun je ongeveer 250 kilometer rijden op een volle tank, met een e-scooter is dit minder. Vaak red je het om 120 kilometer te rijden met een volle accu, maar er zijn ook accu upgrades mogelijk. Wel kost dit natuurlijk extra geld, en moet je dus voor jezelf bepalen of dit het waard is. daarnaast het opladen van de accu; dit duurt gemiddeld 6 uur. Doe je dit ’s nachts, dan heb je de volgende ochtend altijd een opgeladen accu en kun je dus gewoon naar je werk toe rijden. Vergeet je dit echter, dan sta je wel voor een uitdaging. Met een benzinescooter is dit minder ernstig, want er is altijd wel een benzinepomp in de buurt te vinden.
Elektrische brommobiel aanschaffen voor meer comfort
Vind je een e-scooter een leuk idee, maar ben je eigenlijk op zoek naar iets meer comfort en een vervoermiddel waarin je altijd droog zit? Dan is de elektrische brommobiel voor jou ideaal. Dit is een elektrische auto die 45 kilometer per uur kan rijden, en heeft 3 of 4 wielen. Het grote voordeel hierbij is natuurlijk dat je altijd droog zit, maar daarnaast ook heel comfortabel. Bovendien zien de brommobielen van tegenwoordig er zo mooi uit, dat ze haast niet meer te onderscheiden zijn van een normale kleine auto.
Een microcar, zoals de brommobiel ook wel genoemd wordt, heeft een aantal fijne voordelen ten opzichte van een normale benzineauto. Vrijwel de meeste brommobielen hebben een motor van 1500 Watt, waardoor ze erg snel op topsnelheid zijn en veel krachtiger zijn dan brandstofmotoren. Daarnaast zijn ze stil, schoon en volledig onderhoudsvrij. Daarnaast zijn er modellen verkrijgbaar die van binnen erg luxe zijn. Je kunt dan denken aan elektrische ramen, verwarmde spiegels, airco, sportvelgen, een GPS met groot beeld en een goede audio-installatie.
Een ander groot voordeel is dat je niet per se een autorijbewijs nodig hebt om in een brommobiel te mogen rijden. Iedereen van 16 jaar en ouder die in het bezit is van een bromfietsrijbewijs, scooter rijbewijs, motorrijbewijs of autorijbewijs mag een brommobiel aanschaffen en hiermee de weg op gaan. Qua regels zijn deze hetzelfde als voor een bromscooter, je mag er dan ook gewoon de openbare weg mee op. Ga je echter parkeren, dan wijken deze regels wel af. De brommobiel mag niet op de stoep geparkeerd worden, je moet dus gewoon een parkeerplek voor auto’s op zoeken. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat je niet op plekken mag komen waar je met een bromfiets ook niet mag komen. Een goed voorbeeld hiervan is de snelweg; hier mag je met de bromfiets niet op en dus met de brommobiel ook niet.
Naar je werk op de elektrische step
Een andere goede manier om niet meer na te hoeven denken over de hoge brandstofprijzen, is door de aanschaf van een elektrische step. Deze zijn er tegenwoordig in veel verschillende uitvoeringen, waarbij de ene nog veel wegheeft van een step en de ander eerder lijkt op een motor. Vroeger was de step heel simpel; hij had twee wielen, een plateau waar je je voeten achter elkaar op kon zetten, en een hoog stuur. Wilde je vooruit komen, dan moest je daar met je voet voor zorgen door te gaan steppen. Er was ook geen zadel aanwezig, want het steppen moest je staand doen.
Tegenwoordig ziet de elektrische step er echter heel erg anders uit. Er zijn de laatste jaren veel elektrische voertuigen bijgekomen of verbeterd, en dat is bij de elektrische step ook zeker het geval. Zelf steppen is bijvoorbeeld tegenwoordig niet meer nodig, want de step heeft een elektromotor die dat voor je doet. Het enige dat jij moet doen is gas geven, remmen en sturen. Daarnaast zijn er veel modellen te vinden met een comfortabel zadel. Dit zorgt er niet alleen voor dat je een ritje op de step langer vol kunt houden, maar ook dat je kunt cruisen wanneer je dit wilt.
Waar je wel rekening mee moet houden, is dat er een verschil zit in het gebruik van een kleine of een grote elektrische step. Niet alleen qua uiterlijk zijn er verschillen, maar ook qua formaat en mogelijkheden. Wat de voor- en nadelen van zowel de kleine als de grote elektrische step zijn, lees je in het onderstaande overzicht.
De voor- en nadelen van een kleine elektrische step
Wil je graag een kleine step aanschaffen, dan krijg je te maken met een aantal voordelen. Allereerst neemt hij natuurlijk weinig plek in beslag wat ervoor zorgt dat hij prima in de gang kan staan of in een kast geplaatst kan worden. Daarnaast weegt hij ook niet veel waardoor je hem op kunt tillen om bijvoorbeeld mee de trap op te nemen. Het gemiddelde gewicht van een kleine e-step ligt tussen de 9 en 15 kilogram, dus dat is prima te doen.
De nadelen van de kleine step zijn echter dat je er in vrijwel de meeste gevallen niet mee de weg op mag. Bovendien heeft hij door zijn kleine omvang ook een kleine accu waardoor het rijcomfort niet optimaal is. ook is het bereik beperkt waardoor hij voor lange afstanden minder geschikt is. moet je bovendien een helling op, dan neemt de snelheid snel af en bestaat er de kans dat je moet gaan lopen.
De voor- en nadelen van een grote e-step
Het grootste voordeel van een grote e-step is natuurlijk dat je hier gewoon mee de weg op mag gaan, en er dus overal mee kunt rijden. Daarnaast beschikt hij over grote wielen, waardoor de kans erg klein is dat je ergens op vast blijft hangen. De grote wielen zorgen bovendien ook over meer grip en ze beschikken over een betere rem. De step beschikt ook over schokbrekers en een comfortabel zadel wat het rijden een stuk aangenamer maakt. Bovendien heeft deze step ook een grotere accu, waardoor je een langere afstand met gemak af kunt leggen.
Het nadeel van de grote elektrische step is voornamelijk dat je een stuk meer geld kwijt bent voor de aanschaf ten opzichte van de kleine step, maar je krijgt er wel veel meer voor terug. Ook zijn ze flink wat zwaarder waardoor je hem niet zomaar even oppakt, en kan hij niet mee in de auto.
Een scootmobiel voor mindervaliden
Ben je de brandstofprijzen zat, maar is het voor jou niet mogelijk één van de bovenstaande vervoersmiddelen te gebruiken omdat je mindervalide bent of last hebt van lichamelijke klachten? Dan is de aanschaf van een scootmobiel misschien een goed idee. Mensen willen nog weleens denken dat je alleen een scootmobiel kunt aanschaffen wanneer de gemeente of een instantie dit voor je regelt, maar dat is niet waar. Ook is het niet nodig een diagnose te hebben, je kunt een scootmobiel gewoon aanschaffen.
De scootmobiel is verkrijgbaar met 3 of met 4 wielen. Voor allebei de versies gelden dezelfde regels, maar er zit wel verschil in de modellen. Zo is een vierwieler over het algemeen stabieler, bijvoorbeeld wanneer je een stoeprand op moet rijden. Op een vlak wegdek zijn ze beide even stabiel, maar als je veel in een woonwijk rijdt en het nog wel eens voorkomt dat je een stoep op moet, kun je dus beter kiezen voor een vierwieler.
Een ander verschil is de draaicirkel van de modellen. De driewieler heeft een kleinere draaicirkel, wat het voor jou makkelijker maakt te draaien in een smalle steeg of wanneer je boodschappen aan het doen bent. Achteruit rijden is ook een optie, maar niet altijd mogelijk wanneer je bijvoorbeeld fysieke beperkingen hebt. Daarbij is het ook zo dat de driewieler gemiddeld de snelste scootmobiel van de twee is. Ze hebben grotere wielen en een fijner stuurgedrag. De gemiddelde snelheid van een scootmobiel met 3 wielen ligt dan ook tussen de 17 en 25 kilometer per uur, terwijl de vierwielers een snelheid van 12 tot 17 kilometer per uur halen.
Kijken we naar het comfort, dan komen we opnieuw uit op de driewieler. Deze hebben een betere vering en grotere wielen, waardoor je de oneffenheden in het wegdek niet of nauwelijks voelt tijdens het rijden. Ook zit je vaak hoger wat zorgt voor meer overzicht en heb je meer voetruimte. Doordat de driewieler, maar 1 voorwiel heeft sturen ze lichter bij een lage snelheid, want er is minder wrijving.
Gesloten scootmobiel aanschaffen
Vind je het idee van een scootmobiel wel fijn, maar zie je er tegenop hiermee te rijden als het regent of hard waait? Dan kan een gesloten scootmobiel ook nog een optie zijn. Deze lijkt op een kleine auto zoals een brommobiel, alleen dan met maar 3 wielen. Het grote voordeel hierbij is natuurlijk dat je altijd droog en comfortabel zit. Deze gesloten modellen zijn over het algemeen erg luxe. Hierbij kun je denken aan ruitenwissers, elektrische ramen en een ventilatiesysteem, maar ook een alarmsysteem, GPS, Bluetooth, goede audio, een achteruitrijcamera en in sommige modellen zelfs een airco.
Naast een gesloten scootmobiel is het ook nog mogelijk een opvouwbare scootmobiel aan te schaffen, of een tandem scootmobiel. De opvouwbare versie is ideaal, want doordat ze in te klappen zijn kun je hem overal mee naartoe nemen. Hij past prima in de kofferbak, waardoor je hem gewoon mee kunt nemen als je een dagje weg gaat of op vakantie gaat. De modellen die hiervoor geschikt zijn, zijn vaak uit elkaar te halen waardoor het gewicht verdeeld wordt. Het in elkaar zetten gaat daarnaast vaak snel en eenvoudig, zodat je niet lang hoeft te wachten voordat je op pad kunt gaan. De tandem scootmobiel is ideaal wanneer je graag met je partner op pad wilt gaan, maar wel wilt profiteren van de regels die gelden voor gehandicapten voertuigen. Bij de tandem versie zit je achter elkaar, waardoor je 1 chauffeur hebt, en 1 passagier.