Elektrische steps aankoop adviezen en tips
Esteps worden steed populairder. Dit komt mede doordat mensen eens wat anders willen rijden dan een normale scooter. De rijbeleving bij een elektrische step is heel anders, en een aantal modellen hebben ook veel praktische kanten. Je rijdt er namelijk makkelijk op weg zonder ervaring. Bovendien zijn het echte plezier machines te noemen.
In dit blog gaan we dieper in op wat een Estep precies is, wat je ermee kunt, en waar je op moet letten bij de aanschaf van een Estep. Lees lekker verder!
Wat zijn Esteps?
Om te beginnen zullen we uitleggen wat een Estep nu precies is. De term ‘Estep’ staat voor elektrische step. Een van de kenmerken van een step is dat er, in tegenstelling tot een normale scooter, weinig kappen aanwezig zijn die de body vormen. De modellen hebben bijvoorbeeld geen dashboardkastje of opbergruimte onder het zadel. Wel zijn er een aantal modellen uit te rusten met een topkoffer zodat je toch wat extra bagage mee kunt nemen. Het design is dus compleet anders. Een ander kenmerk aan deze speciale tweewielers, en enkele driewielers, is dat bij veel modellen het voetplateau lekker groot is, laag bij de grond ligt, en de zithouding anders is dan je bij een scooter gewend bent. Vooral bij de choppermodellen kun je lekker achterover zitten.
Van welke merken kun je een Estep kopen?
Op dit moment hebben wij 2 merken waarvan je een Estep kunt kopen. Dit zijn de merken Doohan en Ecruiser. Doohan is een merk welke vooral driewielers maakt. Zo kun je dus ook een driewiel step kopen. Ecruiser maakt tevens verschillende modellen, en dat zijn allemaal tweewielers. Zo maken ze naast het step model ook een chopper, of brommer die veel weg heeft van de Citta Gilera van vroeger. Wat ze allemaal met elkaar gemeen hebben zijn hele dikke brede banden!
Welke motor kies ik bij een elektrische step?
Bij de aanschaf van een Estep kun je onder andere op de motor letten. Bij brommers met een brandstofmotor kies je normaal voor een 50cc en die hebben allemaal evenveel vermogen. Maar bij elektrische vervoermiddelen zit daar wel verschil in. Zo kun je kiezen uit een 180W, 250W, 300W, 1000W, 1500W, 2000W, of een 3000W motor.
Modellen met een 180W, 250W, of 300W (relatief kleine) motor hebben doorgaans een topsnelheid van maimxaal 25 km per uur.
Zowel de 1000W (Watt) motor als de 3000W (Watt) motor, en alles wat daar tussenin ligt, kunnen dezelfde topsnelheid bereiken, en dat is 45 kilometer per uur bij bromscooter modellen, en 25 kilometer per uur bij snorscooter modellen. Maar hoe meer vermogen je hebt, en dus hoe meer Wattage de motor is, hoe krachtiger hij is. Het verschil merk je in de tijd die het kost voordat hij op topsnelheid is, en wanneer je een heuvel op moet waarbij kracht komt kijken.
Een minder krachtige motor heeft meer moeite om je op topsnelheid een heuvel op te brengen. Je zult merken dat de snelheid wat afneemt terwijl je de heuvel of helling beklimt. Zeker wanneer je iemand achterop hebt, en de motor meer gewicht moet verplaatsen, dan heeft hij het even zwaar. Met een 3000 Watt motor merk je geen verschil tussen vlak wegdek of een heuvel op. Die is namelijk uiterst krachtig. Ditzelfde zul je vaak ook ervaren met een 2000 Watt motor.
Advies tip: Ga eens na hoe jouw route eruit ziet. Kom je fietsersbruggen tegen, heuvels, of is de weg overal vlak? En ga je vaak iemand achterop nemen of rijd je altijd alleen? Heb je voornamelijk te maken met vlakke wegen, dan is een 1000-1500W motor vaak al ruim voldoende.
Voltage van de accu heeft invloed op het accelereren
Het voltage van de accu bepaalt grotendeels ook hoe snel de motor reageert. Hoe hoger het voltage, hoe vlotter de step is met accelereren. Daarmee reageert hij dus ook feller op het gas. Het verschil tussen een 48V (Volt) accu en een 72V (Volt) accu is aanzienlijk.
Advies tip: Vind jij een sportief en pittig rijkarakter belangrijk aan je nieuwe tweewieler of driewieler? Kies dan voor een 60V of 72V accu.
Wanneer koop je een Estep met een kleine motor?
De Doohan iLark kun je kopen met een 180W of 300W motor. Dit is een step met een relatief kleine motor. Deze step is vooral geschikt voor het vlakke wegdek. Kom je op je route een fietsersbrug tegen waarbij er een autoweg onderdoor loopt, dan moet je er rekening mee houden dat de snelheid flink terug kan zakken. Bovendien haalt dit model slechts een maximum snelheid van 25km per uur. Wil je daar geen last van hebben, dan adviseren we je om naar een step te kijken met een grotere motor.
Ga je een brom en snor kopen?
De brom modellen met een gele kentekenplaat kunnen 45 km per uur. De snor modellen met een blauwe kentekenplaat kunnen 25 km per uur. Bij de snor uitvoering hoef je momenteel nog geen helm te dragen, maar dat kan in de toekomst veranderen. De helm die je in de toekomst moet gaan drager is hoogstwaarschijnlijk een speed-pedelec-helm. Mocht de helmplicht in de toekomst veranderen, dan heb je altijd de optie om je snor model te laten ombouwen naar een brom model. Wil je daar meer over weten? Lees dan ons snorscooter ombouwen naar bromscooter blog.
Hoe zit het met het rijbereik (actieradius)?
Opladen kost tijd, en wanneer je ‘s-avonds je Estep gaat opladen en er overdag mee rijdt, dan heb je in de meeste gevallen voldoende rijbereik. Maar ben je lui en wil je niet iedere dag je elektrische vervoermiddel opladen dan speelt het rijbereik (actieradius) een grotere rol.
Bij iedere elektrische step vind je terug hoeveel kilometer hij haalt op een volle accu. Om je een voorbeeld te geven haalt de Ecruiser GTS 3.0 zo’n 50 kilometer op de standaard accu en de Ecrusier GTS 4.0 zo’n 80 kilometer op de standaard accu.
Ga je de step straks gebruiken voor het dagelijkse woon/werkverkeer, en wil je alleen in het weekend je elektrische vervoermiddel opladen, dan kun je eenvoudig uitrekenen wat je aan actieradius nodig hebt.
Voorbeeld:
Afstand van huis naar werk = 5 km
Je moet heen en weer dus dat is 2 x 5 km (=10 km per dag)
Je rijdt 5 dagen in de week, dus 5 x 10 km = 50 km
In het bovenstaande voorbeeld heb je een model nodig die minimaal 50 kilometer kan halen op een accu. Wij adviseren je om daar goed boven te gaan zitten. Het aantal kilometers die je volgens de fabrikant ermee kunt rijden is in praktijk niet altijd even goed haalbaar, ook al komt Nipponia met heel realistische cijfers. Er zijn namelijk factoren van invloed die dit cijfer kunnen beïnvloeden. Heuvels, zachte banden, een passagier achterop, tegenwind, etc, kunnen allemaal invloed hebben. En je wilt immers niet onderweg naar huis op je laatste dag voor het weekend het laatste stukje moeten lopen. Ons advies luidt: heb je een actieradius nodig van minimaal 50 km, kies dan voor een model die 75 km kan halen. Zo zit je ook safe in de toekomst.
Advies tip: Kies altijd voor een accu die veel meer kan leveren dan je nodig hebt. Accu’s verliezen iets aan capaciteit wanneer ze vaak zijn opgeladen. Minder vaak opladen verlengd de levensduur en het uithoudingsvermogen. Meer comfort en minder slijtage.
Accu upgraden, een slimme keuze...
Bij bijna alle Esteps kun je de accu upgraden. Zo kun je meer kilometers halen met het model wat jij voor ogen had, en ze gaan doorgaans wat langer mee. Accu upgrades zijn soms wel aardig aan de prijs, maar je kunt wel ieder vervoermiddel leasen. Met leasen betaal je per maand voor je Estep. Voor de accu upgrade betaal je dan ook per maand, en dat kost je soms maar 5 euro extra per maand. Uiteraard kun je ook uitwijken naar een model die met de standaard accu meer kilometers kan halen.
Hoe laadt je een Estep op?
Iedere Estep wordt geleverd met een oplader. Bij een aantal modellen kun je de oplader upgraden naar een snellere lader. Dat betekent dat je in minder tijd je accu kunt opladen. In de optielijst vind je bij ieder model de mogelijkheden terug. Een snellere oplader bespaart je een hoop tijd. Hierdoor verloopt het tussendoor even snel opladen ook een stuk sneller. Zo kun je in een paar uur tijd je accu al voor 80% hebben bijgeladen.
Voordeel van elektrische vervoermiddelen
Elektrische vervoermiddelen hebben een hoop voordelen. Ze zijn namelijk een stuk onderhoudsvriendelijker dan modellen met een brandstofmotor. De elektromotor bij de Esteps is onderhoudsvrij. De motor heeft dus geen onderhoud nodig! De benzinemotor daarentegen is opgebouwd uit een heleboel onderdelen die kunnen slijten of vervuild kunnen raken. Denk maar aan de rolletjes, de zuigerveren, de bougie, de zuiger, de cilinder, de v-snaar, kleppen die afgesteld moeten, een vervuilde carburateur, olie die jaarlijks vervangen moet worden, startproblemen in de winter, en ga zo maar door.
Elektrische vervoermiddelen zijn schoon, hebben geen uitstoot, lekken geen olie, en zijn altijd gebruiksklaar. Geen herrie of warm laten lopen. Naast de onderhoudskosten is het rijden ook een stuk goedkoper.
Hoeveel kost het rijden met een Estep per kilometer?
Met een Estep kun je flink besparen op de kosten per kilometer (brandstofkosten). Een gemiddelde benzinescooter kost snel 5 euro per 100 kilometer. Voor 100 kilometer heb je ongeveer 3 liter benzine nodig wanneer hij 1 op 33 rijdt, en dat is heel reëel. 1 liter benzine kost je snel 1,80 euro. 3 liter benzine kost je dan gauw 5,40 euro.
Het opladen van een Estep kost je ongeveer 50 cent om vervolgens 100 kilometer te kunnen rijden. Dat maakt de Estep 10x goedkoper! Heb je zonnepanelen op het dak liggen, dan kost opladen je helemaal niets.
Welke Estep modellen zijn er?
Onder de categorie Estep modellen vind je het traditionele step model met een grote treeplank laag bij de grond zoals de Doohan iLark, de Ecruiser GTS 3.0, en de Ecruiser X1 Fat Tire. Maar er zijn ook nog andere modellen zoals de chopper. Voorbeelden hiervan zijn de Ecruiser Echopper 3.0 en de Ecruiser Echopper V8. Modellen die nog verder afwijken zijn de Ecruiser Miku Max, de Ecruiser GTS 4.0 en de Ecruiser Caferacer.
Hoe snel kan een Estep rijden?
Een Estep met een grotere elektromotor, dus boven de 1000 Watt, is in veel gevallen verkrijgbaar als 25 km snorscooter en 45 km bromscooter. 25 of 45 kilometer per uur dus.
Heb je een rijbewijs nodig voor een Estep?
Voor alle Esteps met kenteken, en daar valt de Doohan iLark ook onder, is een rijbewijs nodig. Een normaal bromfiets/scooter rijbewijs is voldoende. Hiervoor moet je dan ook minimaal 16 jaar oud zijn.
Hebben Esteps een kenteken?
Alle Elektrische steps die je bij ons in de online winkel kunt kopen zijn voorzien van een kenteken en dus ook een tenaamstelling. Tegelijkertijd wil dat ook zeggen dat je er officieel de straat mee op mag. Er bestaan ook kleine elektrische steps zonder kenteken, en daar mag je in veel plaatsen in Nederland niet mee de openbare weg op. Ze zijn niet goedgekeurd en je kunt ze ook niet verzekeren. Alles met een kentekenplaat is wel te verzekeren.
Hoe zit het met de regels voor elektrische steps?
Er zijn geen speciale verkeersregels voor Esteps. Ze vallen onder de bromfiets wet. Je moet je dus net zo gedragen in het verkeer als snorfietsen en bromfietsen.
Kunnen Esteps ook op onverhard terrein rijden?
Nagenoeg alle Ecruiser Esteps kunnen op onverhard terrein rijden. Ze zijn uitgerust met grote dikke banden en een sterke elektromotor. Hierdoor hebben ze voldoende kracht en grip om op onverhard terrein te rijden. Je kunt er dus mee door het bos in!
Onderhoud wordt altijd aanbevolen
Ieder vervoermiddel heeft onderhoud nodig, van fiets tot Estep. Er zijn immers bewegende onderdelen waaronder, van wielen tot remmen die aandacht nodig hebben. Weliswaar heeft een vervoermiddel met een brandstofmotor meer onderhoud nodig, maar dat wil niet zeggen dat elektrische scooters en steps geen onderhoud nodig hebben. Het elektrische systeem heeft ook een beurt nodig. Zo kunnen de oplaadstekkers vervuild raken door vonkvorming tijdens het aansluiten. De stekkers worden bij een beurt gereinigd en ingevet. Zo blijft de oplaadtijd zo kort mogelijk. En de accu’s worden bij een beurt ook opgefrist. Dit proces noemen we kalibreren. Een accupakket bestaat uit losse cellen die aan elkaar verbonden zijn, en met elkaar samenwerken. Wat in de praktijk gebeurt is dat een of meerdere cellen wat lui worden, en dat heeft invloed op de totale capaciteit. Bij het kalibreren worden alle cellen weer opnieuw gebalanceerd en daardoor wordt de capaciteit en de levensduur gemaximaliseerd.
Advies tip 1: Laat altijd een servicebeurt uitvoeren. In de gebruiksaanwijzing staat bij welke kilometerstand dat moet. Fabrikanten geven alleen garantie wanneer men de aanwijzingen heeft opgevolgd.
Advies tip 2: Ga je een Estep kopen, overweeg dan een onderhoudspakket. Onderhoudspakketten zijn onderaan de streep goedkoper dan losse beurten. Bovendien kun je ook kiezen voor een haal en brengservice. Zo ben je zelf geen tijd kwijt aan het brengen en ophalen.
Kan ik ook een Estep leasen?
Ja, ieder vervoermiddel kun je in onze online scooterwinkel leasen, dus ook een Estep. Leasen wil zeggen dat je hem koopt op afbetaling en in termijnen betaalt. Je betaalt dus per maand voor je vervoermiddel. Zo kun je voor een paar tientjes per maand al een nieuwe Estep kopen!