Schadevrije jaren: Van scooter of brommer naar autoverzekering

Schadevrije jaren: Van scooter of brommer naar autoverzekering
Door Fast&Furious Scooters geplaatst op 07-04-2024
140 keer bekeken
Tags: Nieuws

Een niet te vergeten onderdeel bij voertuigverzekeringen zijn je schadevrije jaren. Deze jaren kunnen je flink wat geld besparen op je premie. Maar hoe zit het met schadevrije jaren die je hebt opgebouwd met een scooter of brommer? Kun je deze ook meenemen naar je autoverzekering?

Wat zijn schadevrije jaren en wat levert het op?

Schadevrije jaren zijn de jaren waarin je geen schade hebt geclaimd bij je verzekeraar. Voor elk jaar dat je schadevrij rijdt, krijg je een schadevrij jaar bijgeschreven. Deze jaren zorgen voor korting op je premie, de zogenaamde no-claimkorting. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe hoger de korting op je premie. Dit kan oplopen tot wel 80%!

Ook bij je scooter- of brommerverzekering bouw je schadevrije jaren op. Het principe is hetzelfde: voor elk jaar dat je geen schade claimt, krijg je een schadevrij jaar bijgeschreven.

Kunnen schadevrije jaren met de scooter meegenomen worden naar de autoverzekering?

Voor veel jonge bestuurders is het een cruciale vraag: worden mijn schadevrije jaren van de scooterverzekering overgenomen als ik een autoverzekering afsluit? Helaas accepteren de meeste verzekeraars deze schadevrije jaren niet. Rijden op een scooter wordt gezien als een ander risico dan autorijden, onder andere omdat scooters niet op de snelweg rijden. Daarnaast bieden de meeste autoverzekeraars geen verzekeringen aan voor scooters, waardoor ze deze schadevrije jaren niet willen overnemen.

Toch zijn er een paar verzekeraars die deze jaren wel accepteren bij het overstappen naar een autoverzekering. Dit kan je eerste autoverzekering dan ook een stuk betaalbaarder maken. Het is daarom belangrijk om goed te vergelijken en bij verschillende verzekeraars te informeren.

Als je verzekeraar bereid is je schadevrije jaren van je scooter mee te nemen naar je autoverzekering, krijg je vaak direct extra korting. En zelfs als ze de jaren niet overnemen, zijn er soms toch mogelijkheden voor korting vanwege je schadevrije verleden.

De bonus-malusladder

Verzekeraars gebruiken de bonus-malusladder om te bepalen hoeveel korting je krijgt op basis van je schadevrije jaren. Bij schadevrije jaren met een auto, scooter of brommer stijg je op de ladder, wat resulteert in een hogere korting op je premie. Bij schade claimen, daal je op de ladder en verlies je schadevrije jaren, wat weer zorgt voor een hogere premie.

No-claimkorting vergelijken

Het is goed om te weten dat de no-claimkorting die je kan ontvangen, kan variëren per verzekeraar. Niet elke verzekeraar hanteert namelijk dezelfde percentages voor korting bij een bepaald aantal schadevrije jaren. Het is dus slim om verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken.

Kortom, je schadevrije jaren zijn een waardevol bezit, of je nu op een scooter, brommer of in een auto rijdt. Door eerst goed te informeren en vergelijken, kun je mogelijk je schadevrije jaren van je scooter of brommer zelfs gebruiken om je autoverzekering voordeliger te maken. Veilig rijgedrag wordt beloond, en dat is fijn voor iedere bestuurder.

Klik hier voor meer

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.